Zapiekane naleśniki z kurczakiem

    Zapiekane naleśniki z kurczakiem

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Po prostu pycha! Szybki sposób na syty obiad.

    lovestobake Warmińsko-mazurskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Naleśniki
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oleju + olej do smażenia naleśników
    • 3/4 szklanki mleka
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • pojedyńczy filet z piersi kurczaka
    • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
    • 1 opakowanie (125 g) serka topionego kremowego
    • słoik (500 g) sosu słodko-kwaśnego
    • pół małej puszki (80 g) kukurydzy
    • 100 g startego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe: mąki, jajko, olej, mleko i szczyptę soli (można dodać pół szklanki wody gazowanej). Usmażyć naleśniki - mi wyszło 8.
    2. Filet pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i dodać przyprawę do kurczaka. Podsmażyć. Serek topiony pokroić w kostkę (lub w paski) i wrzucić na patelnię do kurczaka, rozgniatać widelcem. Dodać połowę sosu słodko-kwaśnego i odsączoną kukurydzę. Smażyć wszystko na patelni przez ok. 3 minuty.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Farsz wykładać na naleśniki i zawijać w rulony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub innej, dowolnej formie. Polać resztą sosu i posypać startym serem żółtym. Zapiekać ok. 10 minut. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis