Purée z dyni Douga

    Purée z dyni Douga

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 117 osób

    To tego puree można użyć wszelkich rodzajów dyń lub dowolnych ich kombinacji. Można nimi smacznie uzupełnić lub zastąpić puree z ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 dynie piżmowe, przekrojone na pół i oczyszczone z pestek
    • 110 g margaryny
    • 235 ml (1 szklanka) chudej kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć połówki dyni miąższem do dołu do średniej brytfanki z przykrywką i zalać wodą, tak by je przykryła. Piec pod przykryciem 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
    3. Po upieczeniu wydłubać miąższ łyżką do miski i wymieszać z margaryną i chudą śmietaną. Utłuc na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis