3 bit

    3 bit

    5polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Prostota przygotowania, niesamowity smak, sama słodycz.. Idealne ciasto na każdą okazję. Wszyscy się nim zachwycają ;)

    lovestobake Warmińsko-mazurskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1/2 l mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki cukru
    • 500 g herbatników
    • 1 puszka (380 g) masy krówkowej (kajmak lub orzechowa)
    • 1/2 kostki masła lub margaryny
    • 500 ml schłodzonej śmietany 30% lub 36%
    • 2 śmietanfixy (2x9 g)
    • 1 opakowanie cukru waniliowego (2x 8 g)
    • 1/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
    • 15 orzechów włoskich, rozłupanych i podzienonych na mniejsze kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Masło lub margarynę wyjąć z lodówki. 250 ml mleka zagotować, drugie 250 ml mleka wymieszać z mąkami i cukrem. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania gęstej masy. Odstawić do wystygnięcia.
    2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć pierwszą warstwę herbatników.
    3. Podgrzać w garnuszku wodę i wstawić do niego puszkę z masą krówkową. Po 7-8 minutach otworzyć puszkę. Wyłożyć 3/4 puszki na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Resztę masy odłożyć na bok.
    4. Miękkie masło lub margarynę zmiksować i dodawać do niej po trochę przestygniętej masy budyniowej. Zmiksować na jednolitą, puszystą masę. Wyłożyć masę na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.
    5. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać do uzyskania sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem waniliowym.
    6. Wyjąć 3-bita z lodówki i wyłożyć na wierzch bitą śmietanę, a następnie przykryć herbatnikami, ale nie ściśle, zachowując 1-1,5 cm odstępu.
    7. Podgrzać resztę masy krówkowej i wylewać po trochę łyżeczką na każdego wierzchniego herbatnika. Delikatnie rozsmarować. Posypać orzechami i zetrzać na wierzch czekoladę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

    Rada:

    Herbatniki układaj przylegle do siebie. Tylko między wierzchnimi herbatnikami powinny być przerwy 1-1,5 cm. Ciasto najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu. Drugiego dnia łatwiej też je kroić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis