Potrawka z kurczakiem

    Potrawka z kurczakiem

    11polubień
    1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Siostra nie może się doczekać kiedy ją zrobię ;)

    lovestobake Warmińsko-mazurskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 średnie marchewki
    • 6 łyżek oleju (do garnka) + 5 łyżek (do kurczaka)
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 1/2 papryki zielonej
    • 1,5 szklanki ryżu
    • 2 pomidory
    • 1 filet z kurczaka
    • przyprawa do kurczaka
    • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • sól, pieprz
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • szczypta chili lub trochę wiecej ostrej papryki w proszku
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Marchewkę umyć i obrać, pokroić w niegrube plastry. Do garnka wlać olej i poddusić marchewki 2-3 minuty. W szklance ciepłej wody rozpuścić kostkę rosołową i dolać do marchewki.
    2. Umyć papryki, pobawić gniazd nasiennych, pokroić w większą kostkę dodać do marchewki. Zalać pół szklanki zimnej wody. Dusić 10 minut.
    3. Do garnka z 2,5 szklanki osolonej wody wsypać ryż i gotować.
    4. Pomidory umyć. Pokroić w większą kostkę. Dorzucić do garnka z warzywami i dusić.
    5. Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Umieścić na patelni na rozgrzanym oleju i smażyć 7-10 minut z przyprawami: do kurczaka, do gyrosa, curry, ze szczyptą soli i pieprzu oraz koperkiem.
    6. Dodać usmażone mięso do garnka z warzywami. Doprawić papryką w proszku i chilli. Kiedy marchewka i papryka będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy.
    7. Podawać potrawkę z ryżem. Smacznego ;)

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 18 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis