Tiramisu na biszkoptach

    Tiramisu na biszkoptach

    9polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 82 osoby

    Wyśmienite na babskie pogaduchy, bardzo proste ;)

    lovestobake Warmińsko-mazurskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 20x20 cm

    • 3 jajka
    • 80 g cukru
    • opakowanie cukru waniliowego (8-10 g)
    • 500 g serka mascarpone
    • 4 łyżki likieru amaretto
    • 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, jeżeli nie lubicie kawy bądź likieru można zaparzyć bardzo mocne cappuccino śmietankowe)
    • ok. 500 g podłużnych biszkoptów
    • 2 łyżki słodkiego lub gorzkiego kakao do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodawać powoli mascarpone i miksować do uzyskania puszystej masy.
    2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Można wstawić do lodówki.
    3. Zaparzyć kawę i wymieszać z amaretto (lub zaparzyć cappuccino). Biszkopty namaczać w kawie i układać na blaszce (20x20 cm). Nie należy namaczać biszkoptów zbyt długo - najlepiej szybko 3-4 razy obrócić w kawie, tak by biszkopt nie pozostał gdzieś suchy.
    4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wylać połowę masy. Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i wylać na to resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
    5. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego ;)

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Dla mnie super ,polecam - 23 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis