Tiramisu na biszkoptach

Wyśmienite na babskie pogaduchy, bardzo proste ;)

lovestobake Warmińsko-mazurskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 1 blaszka 20x20 cm

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (8-10 g)
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie, jeżeli nie lubicie kawy bądź likieru można zaparzyć bardzo mocne cappuccino śmietankowe)
  • ok. 500 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki słodkiego lub gorzkiego kakao do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

  1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodawać powoli mascarpone i miksować do uzyskania puszystej masy.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Można wstawić do lodówki.
  3. Zaparzyć kawę i wymieszać z amaretto (lub zaparzyć cappuccino). Biszkopty namaczać w kawie i układać na blaszce (20x20 cm). Nie należy namaczać biszkoptów zbyt długo - najlepiej szybko 3-4 razy obrócić w kawie, tak by biszkopt nie pozostał gdzieś suchy.
  4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wylać połowę masy. Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i wylać na to resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
  5. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego ;)

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie