Pomidory w słoiku

    Pomidory w słoiku

    2polubienia
    11godz.15min.


    Zrobione przez 19 osób

    Obrane ze skórki pomidory zapasteryzowane w słoikach. Takie przetwory są doskonałe na zimę, kiedy możemy zrobić zupę albo sos z pomidorów, które smakują o wiele lepiej niż sklepowe.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików litrowych

    • 9 lub 10 litrowych słoików
    • 1 pęczek bazylii (opcjonalnie)
    • 10 kg pomidorów San Marzano (lub np. Roma)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +10godz.  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Umyć słoiki i zakrętki w gorącej wodzie lub w zmywarce.
    2. Bazylię opłukać, pozrywać liście.
    3. Umyć pomidory i zrobić na czubkach nacięcia w kształcie krzyżyka.
    4. Przygotować 2 miski: jedną z wrzątkiem, a drugą z lodowatą wodą (można wrzucić do niej dodatkowo kostki lodu).
    5. Zanurzać pomidory we wrzątku na 1-2 minuty, a następnie wyjąć łyżką cedzakową i zanurzyć w lodowatej wodzie. Obrać (skórka zejdzie łatwo dzięki szybkim zmianom temperatury).
    6. Napełniać pomidorami słoiki, zostawiając ok 2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoików. Dodać na wierzch po kilka liści bazylii. Pomidory docisnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, a krawędzie słoików przetrzeć czystą szmatką.
    7. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z zimną wodą. Gotować przez 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
    8. Wyłączyć ogień pod garnkiem, ale pozostawić słoiki w środku, aż do czasu, gdy woda całkowicie ostygnie (ok. 8-10 godzin).

    Dodatki:

    Do pomidorów można dodać po 1 ząbku czosnku na słoik, albo/i świeżą papryczkę chili - ale nie za dużo i nie za ostre, aby pomidory nadawały się do zjedzenia!

    Rada:

    Przed zanurzeniem kolejnej partii pomidorów we wrzątku najlepiej od nowa zagotować wodę, aby mieć pewność że ma odpowiednią temperaturę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis