Leczo w słoiki

    Leczo w słoiki

    1polubienie
    9godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne leczo na zimę. Jest to przepis na sałatkę z pomidorów, papryki, marchwi i cebuli, która w smaku przypomina leczo. Przyprawy można dodać według własnego gustu.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 l

    • 3 kg pomidorów
    • 1 kg papryki
    • 1 kg marchewki
    • 1 kg cebuli
    • 500 ml oleju roślinnego
    • 1 łyżka cukru
    • 3 łyżki soli
    • 230 ml (szklanka) octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. Drobno pokroić wszystkie warzywa, wymieszać w dużej misce z olejem, cukrem, solą i octem, a następnie odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej.
    2. Przełożyć do dużego garnka i zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.
    3. Gorące leczo przełożyć do wysterylizowanych słoików i natychmiast zakręcać pokrywki.
    4. W razie potrzeby można dodatkowo zapasteryzować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis