Poncz czarownic na Halloween

    Poncz czarownic na Halloween

    10polubień
    1dzień45min.


    Zrobione przez 17 osób

    Poncz z ciemnego soku, do którego można dodać alkohol i zamrożoną "rękę". Wygląda przerażająco, więc najlepiej przygotować go na Halloween!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Zamarznięta ręka
    • 600 ml wody
    • 14 g żelatyny w proszku
    • 1 lateksowa rękawiczka
    • Syrop imbirowy
    • 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
    • 100 g cukru
    • 5 goździków
    • 2 laski cynamonu
    • 125 ml wody
    • Poncz
    • 2 l schłodzonego soku porzeczkowego (lub innego o ciemnym kolorze)
    • 300 ml schłodzonej wódki lub rumu (opcjonalnie)
    • 2 l schłodzonej gazowanej wody mineralnej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1dzień mrożenie  ›  Gotowe w: 1dzień45min. 

      Zamarznięta ręka:

    1. Przygotować przynajmniej dzień wcześniej! Dokładnie umyć i odwrócić na lewą stronę lateksową rękawiczkę.
    2. Wlać połowę wody do garnka i dodać żelatynę, odstawić na 2 minuty. Następnie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do reszty wody, wymieszać i przelać do rękawiczki.
    3. Szczelnie zawiązać rękawiczkę i wstawić do zamrażalnika na 1-2 dni.
    4. Syrop:

    5. Wszystkie składniki na syrop wymieszać w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sitko i odstawić aby ostygło.
    6. Poncz:

    7. W dużej misie lub wazie wymieszać sok z wodą gazowaną i wódką (lub rumem). Dodać połowę syropu, wymieszać i sprawdzić smak. W razie potrzeby dodać więcej syropu.
    8. Wyjąć rękawiczkę z zamrażalnika i wstawić na kilka sekund do gorącej wody. Odciąć supełek, a następnie ostrożnie zdjąć rękawiczkę. Włożyć rękę do ponczu i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Poncz czarownic na Halloween
    Poncz czarownic na Halloween

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    1

    Bardzo smaczny poncz, w którym nie czuć alkoholu (więc można dodać więcej Robiąc rękę uważajcie, żeby palce podczas zamarzania nie były zgięte, bo odpadną podczas wyciągania z rękawiczki. Polecam też wrzucić do ponczu żelkowe oczy - 11 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis