Dynia makaronowa sauté
1 / 1 Zdjęcie:  naples34102
Następne

Dynia makaronowa sauté

Szybki prosty dodatek, który można podać z absolutnie wszystkim. To danie można przyrządzić szybciej w mikrofalówce, a smak będzie taki sam. Średnia dynia potrzebuje około 10 minut na wysokiej mocy - wystarczy włożyć ją do płytkiego naczynia z odrobiną wody z solą (aby powstała para).

joycekling

Składniki

ilość porcji: 4 

  • tłuszcz spożywczy w spreju
  • 1 dynia makaronowa, przecięta na pół i oczyszczona z pestek
  • 55 g masła lub margaryny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Spryskać blachę do pieczenia tłuszczem w spreju i położyć na niej połówki dyni miąższem do dołu. Piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostawić do wystygnięcia.
  2. Gdy dynia ostygnie wystarczająco, by móc ją poddać dalszej obróbce, wydrapać miąższ widelcem. Odstawić.
  3. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać makaronowaty miąższ dyni i podsmażać, aż będzie gorący. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie