Dynia makaronowa sauté

    Dynia makaronowa sauté

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 197 osób

    Szybki i prosty dodatek do obiadu, który można podać z absolutnie wszystkim. To danie można przyrządzić szybciej w mikrofalówce, a smak będzie taki sam. Średnia dynia potrzebuje około 10 minut na wysokiej mocy - wystarczy włożyć ją do płytkiego naczynia z odrobiną wody z solą (aby powstała para).

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • tłuszcz do wysmarowania blachy
    • 1 dynia makaronowa, przecięta na pół i oczyszczona z pestek (pestki można upiec osobno!)
    • 55 g masła lub margaryny
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować blachę do pieczenia tłuszczem i położyć na niej połówki dyni miąższem do dołu. Piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostawić do wystygnięcia.
    2. Gdy dynia ostygnie wystarczająco, by móc ją poddać dalszej obróbce, wydrapać miąższ widelcem, przełożyć do miski i odstawić.
    3. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać makaronowaty miąższ dyni i podsmażać, aż będzie gorący. Doprawić solą i pieprzem.

    Rada

    Dynia makaronowa jest raczej łagodna w smaku, więc można do niej dodać ulubione zioła, lub posypać po wierzchu serem o wyraźnym smaku. Można też ją polać sosem (np. pomidorowym) i zjeść jako lekki posiłek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis