Sledź po wileńsku

    Sledź po wileńsku

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis przywieziony od kuzynki z Wilna liczy sobie kilkanaście lat, ale zawsze aktualny. Wyśmienite do chleba z masłem. Dobre jako zakąska i normalnie do zjedzenia w każdej sytuacji.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik

    • 1/2 kg śledzi matiasów (ilość składników można zwiększyć w zależności od potrzeb i ilości osób)
    • olej do smażenia
    • 4 duże cebule
    • mały słoiczek (80 g) koncentratu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Śledzie muszą być wcześniej wymoczone, żeby nie były za bardzo słone.
    2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju do miękkości, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
    3. Śledzie kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną cebulką. Przekładamy do słoika i wstawiamy na parę godzin do lodówki. Są pyszne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis