Udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej

    Udka z kurczaka w glazurze miodowo-musztardowej

    5polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne udka z kurczaka rozpływające się w ustach, w słodkiej glazurze miodowo-musztardowej z dodatkiem brązowego ryżu i surówką z pekińskiej kapusty.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 udka z kurczaka
    • Glazura
    • 0,5 szklanki płynnego miodu
    • 7 łyżeczek musztardy (najlepiej "Kieleckiej" albo Dijon)
    • 4 łyżki białego octu winnego
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz
    • Dodatkowo
    • 3 łyżki oleju (do smażenia)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Każde udko nacinam w trzech miejscach ostrym nożem i wkładam do niemetalowego naczynia.
    2. Przygotowuję glazurę mieszając w/w składniki i wylewam ją na udka dokładnie je nią oblewając. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.
    3. Po tym czasie wyjmuję mięso z lodówki wkładam na patelnię, na rozgrzany olej (3 łyżki) podsmażając z obu stron po czym podlewam udka odrobiną wrzątku i stopniowo polewam je pozostałą w pojemniku glazurą. Duszę mięso ok. 1 godziny pod niepełnym przykryciem w międzyczasie przygotowując ryż wg. przepisu na opakowaniu i surówkę wedle uznania. SMACZNEGO! :)

    rada

    Pamiętaj aby nie wylewać glazury! Będzie ona potrzebna do podlewania mięsa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis