Stek z polędwicy wołowej z szalotką

    Stek z polędwicy wołowej z szalotką

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 19 osób

    Przepis na stek z polędwicy, któremu towarzyszy aromatyczny sos z czerwonego wina, szalotki i octu balsamicznego. Doskonale pasuje do niego lampka czerwonego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 steki z polędwicy wołowej
    • sól i pieprz
    • 4 łyżki czerwonego wina
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • 1/2 szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Steki oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
    2. Rozgrzać olej w patelni o grubym dnie postawionej na dużym ogniu. Dodać steki i smażyć po 4 minuty z każdej strony.
    3. Zdjąć steki z patelni i wylać olej.
    4. Na patelnię dodać szalotkę i smażyć przez 1 minutę. Dodać czerwone wino i za pomocą drewnianej łopatki zdrapać przypalone cząstki mięsa z dna patelni. Zmniejszyć nieco ogień i dodać ocet balsamiczny. Gotować, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
    5. Dodać z powrotem steki i smażyć przez chwilę, aby przesiąknęły smakiem sosu. Zdjąć steki i ułożyć na ciepłych talerzach, polać sosem z patelni i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Stek z polędwicy wołowej z szalotką
    Stek z polędwicy wołowej z szalotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis