Marynowane pomidory

    Marynowane pomidory

    5polubień
    45min.


    Zrobione przez 16 osób

    Przepis na pomidory z marchewką i cebulą, dzięki czemu mają wspaniały, słodkawy smak. Ten przepis jest na 3-litrowy słoik, do którego zmieści się ok. 1,5 kg pomidorów, ale ich ilość będzie zależeć od tego, jakie będą duże i jaki będą miały kształt.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik 3-litrowy

    • 1,5 kg pomidorów (lub tyle, ile się zmieści w 3-litrowym słoiku)
    • 2-3 baldachimy kopru
    • 2-3 liście czarnej porzeczki
    • 3 łodyżki natki pietruszki
    • 1 cebula pokrojona w krążki
    • 2 marchewki pokrojone w plasterki
    • Marynata
    • 2-3 liście laurowe
    • 5-6 ziaren pieprzu
    • 1,5 łyżki soli
    • 2,5 łyżki cukru
    • 3,5 łyżki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do słoika 3-litrowego (lub do 3 słoików litrowych) włożyć pomidory, koper, liście porzeczki, pietruszkę, cebulę i marchewkę. Następnie wlać do słoika wrzącą wodę tak, aby przykryła całą zawartość słoika i odstawić na 10-15 minut.
    2. Odcedzić wodę ze słoika wlewając ją do rondelka. Dodać do niej liście laurowe i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać sól i cukier, i mieszać, aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać ocet i wymieszać. Wlać marynatę do słoika tak, aby pomidory były nią przykryte. Zakręcić szczelnie słoiki.

    Rada:

    Ja nie pasteryzuję tych pomidorów, ale jeśli się boicie, że się popsują - możecie je zapasteryzować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IlonaWojciechowska
    2

    zrobiłam wygladaja apetycznie ,nie dlugo bede zajadac - 29 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis