Domowe suszone pomidory w oliwie

    (6)
    5 dni 30 min

    Domowy sposób na suszone pomidory. Dodaję ulubione zioła i są o niebo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. Suszę je w suszarce do grzybów, ale można też w piekarniku.

    gee

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 36 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki po 200 ml

    • 3 kg dojrzałych pomidorów lima
    • 250 ml oliwy z oliwek
    • 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • 2 łodyżki rozmarynu
    • kilka listków bazylii
    • inne ulubione zioła (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +5dni odstawienie  ›  Gotowe w: 5dni30min. 

    1. Pomidory umyć i przekroić na pół. Ułożyć w suszarce do grzybów. Suszyć przez 2 dni (lub do momentu gdy będą już ususzone :)
    2. Układać dość ciasno w niedużych słoikach, przekładając plasterkami czosnku, listkami rozmarynu i bazylii.
    3. Rozgrzać mocno oliwę, prawie do momentu wrzenia. Zalać nią pomidory w słoikach tak, aby były całe nią przykryte. Mocno zakręcić.
    4. Odstawić na 2-3 dni aby pomidory przeszły smakiem przypraw. Zjeść w ciągu kilku dni lub zapasteryzować.

    Rada:

    Najlepiej użyć oliwy bardzo dobrej jakości, ale takiej, która nie ma zbyt mocnego smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Komentarze po polsku (1)

    Beacisko65
    autor:
    4

    mniam  -  10 lip 2015

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis