Domowe masło śmietankowe

    Domowe masło śmietankowe

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Czemu nie robić takiego masła jakie robiły nasze babcie i prababcie? Przecież to tak mało czasochłonne, a wręcz przyjemne. Ręce pachnące domowym masełkiem, czy jest bardziej przyjemny zapach od tego? :) Masło na bazie samej śmietany. PYSZNE!

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 osełka

    • 400 g śmietany 30% (może być 36%)
    • 2 szklanki lodowatej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Mocno schłodzoną śmietanę wlewam do wysokiego naczynia i ubijam mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 20 min., aż pojawią się krupki masła. Kiedy krupy będą dość duże (wielkości największego paznokcia) i oddzieli się maślanka, przestaję miksować.
    2. Odlewam maślankę przez sito, a masło łączę razem w kulkę dobrze odciskając.
    3. Do miski wlewam szklankę wody, wkładam do niej kulkę masła i wyrabiam jak ciasto. Zmieniam wodę na świeżą i ponownie wyrabiam - dzięki tej czynności masło wypłuczemy z resztek maślanki.
    4. Kulkę masła owijam kawałkiem folii aluminiowej i formuję osełkę (można zrobić łyżką nacięcia).
    5. Masło trzymam w lodówce. Przed smarowaniem wyjmuję z lodówki by zmiękło. SMACZNEGO! :)

    rada

    Maślanka powstała z odciśniętego masła jest równie pyszna jak ono samo więc zachęcam do wypicia. :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis