Nalewka z jeżyn

    Nalewka z jeżyn

    2polubienia
    28dni20min.


    Zrobione przez 18 osób

    Wspaniała nalewka z jeżyn - ma głęboką, purpurową barwę i jest bogata w witaminę C. Idealna na chłodniejsze miesiące!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 600 g cukru
    • 250 ml wody
    • 750 ml wódki
    • 450 g jeżyn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +28dni odstawienie  ›  Gotowe w: 28dni20min. 

    1. W garnku wymieszać wodę z cukrem i podgrzewać na niedużym ogniu aż cukier się roztopi. Odstawić, aby ostygło do temperatury pokojowej.
    2. Wlać wódkę do dużej butelki lub słoja (szklanego naczynia), dodać przestudzony syrop cukrowy i jeżyny. Uważać, aby nie zgnieść owoców!
    3. Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Można co kilka dni przemieszać, ale uważając, aby nie zmiażdżyć owoców.
    4. Po upływie 2 tygodni przecedzić nalewkę przez gazę i przelać do czystych butelek.
    5. Najlepiej odstawić jeszcze nalewkę na kilka tygodni (co najmniej 2) aby nabrała jeszcze lepszego smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Dziekuje przepis na nalewke bardzo prosty. Moje zmiany :mniej cukru /ok.1/2 kg/ Po odcedzeniu "wzmocnilem" nalewke dodajac spirytusu 94,8%.Lezakowanie nastepne 30 dni.Mocna wytrawna nalewka o pieknej barwie.Spirytusu powinno dodawac sie wedle uznania.Moja nalewka ma ok.50% - 03 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis