Domowy pilaw z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

    Domowy pilaw z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 117 osób

    Jest to prosty, aromatyczny dodatek do dań. Czasami na ostatnie 20 minut gotowania dodaję podsmażone piersi kurczaka i mamy cały posiłek. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 łyżki masła
    • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
    • 1 mała drobno posiekana cebula
    • 140 g pokrojonych w plasterki pieczarkek
    • 120 ml (1/2 szklanki) wytrawnej sherry
    • 750 ml (3 szklanki) bulionu drobiowego
    • 200 g (1 szklanka) kaszy jęczmiennej perłowej
    • 2 łyżeczki (lub do smaku) suszonej bazylii
    • szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. W dużym żeliwnym garnku nadającym się do piekarnika lub w brytfance roztopić na średnim ogniu masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
    3. Dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
    4. Dolać sherry i smażyć dalej na wolnym ogniu przez 1 minutę. Dodać bulion z kurczaka, kaszę i bazylię i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez 5 minut.
    5. Przykryć brytfankę pokrywką i umieścić w nagrzanym piekarniku. Piec 45 minut do 1 godziny, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis