Grecka zapiekanka z ziemniakami i cukinią

    Grecka zapiekanka z ziemniakami i cukinią

    20polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 84 osoby

    Ta zapiekanka ziemniaczana to kwintesencja kuchni greckiej - proste składniki połączone w coś wyjątkowego w smaku, a tak prostego do przygotowania! Jak na sztampowy przykład kuchni śródziemnomorskiej przystało, jedynym źródłem tłuszczu jest tu oliwa z oliwek. Można podawać z grubym plastrem sera feta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki grubości 3 mm
    • 4 cukinie pokrojone na plasterki grubości 3 mm
    • 4 średnie czerwone cebule, pokrojone w krążki grubości 3 mm
    • 6 pomidorów lima, zmiksowanych na puree
    • 125 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Użyć największego naczynia żaroodpornego - 22x33 cm lub większego, bo warzywa nie mogą być ułożone bardzo grubą warstwą. W razie czego można użyć dwóch naczyń.
    2. Włożyć plastry ziemniaków, cukinii i cebuli do naczynia. Polać puree z pomidorów i oliwą, posypać natką pietruszki, a na koniec oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać, aby warzywa dobrze się pokryły przyprawami. Dodać ok. 100 ml wody.
    3. Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 90 minut. Po godzinie pieczenia sprawdzić, wymieszać i w razie potrzeby dodać więcej wody. Uwaga: na końcu pieczenia w zapiekance nie powinno być w ogóle wody. Można też spróbować warzyw i w razie potrzeby doprawić jeszcze.
    4. Przed podaniem odstawić, aby nieco przestygło.

    Rada:

    Jeśli nie macie pomidorów lima, można użyć normalnych - wtedy wystarczą tylko 4, jeśli są dość duże. Po godzinie pieczenia można zawsze dodać więcej pulpy pomidorowej, ale pamiętajmy, że ta zapiekanka nie ma pływać w sosie pomidorowym! Może się Wam wydawać, że 1,5 godziny pieczenia to dużo, ale tylko dzięki temu smaki dobrze się "przegryzą". Warzywa będą też fajnie przypieczone i chrupiące. Nie trzeba też oszczędzać na soli i pieprzu! Można zapiekankę doprawić na początku tak, jak inne dania, a po godzinie pieczenia jeszcze doprawić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis