Tiramisu Duśki

    Tiramisu Duśki

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny deser irlandzki z dodatkiem Amaretto lub koniaku i z serkiem Mascarpone. Dziwi Was, że napisałam "irlandzki", a nie włoski? Tak kochani, czas obalić ten mit o pochodzeniu tego deseru :) gdyż jest on iście rodem z Irlandii. Podawane jest w tym kraju od pradziadów, zwykle z pysznym espresso.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 26 cm

    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 2 szklanki gorącej wody
    • 3/4 szklanki Amaretto albo 2 łyżki koniaku (w tym przypadku amaretto)
    • 2 jaja
    • 2 łyżki cukru
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w tym przypadku okrągłe)
    • 150 g kakaowych krakersów - petitków
    • 2 łyżki ciemnego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Kawę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić, wlać alkohol (jeżeli jest to Amaretto wziąć tylko 1,5 szklanki wody).
    2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ubić sztywną pianę z białek, połączyć z serkiem i wymieszać.
    3. Tortownicę o średnicy 26 cm lub prostokątną formę do ciast dokładnie wyłożyć biszkoptami, zanurzając je uprzednio na moment w kawie z alkoholem.
    4. Na spodzie z biszkoptów rozłożyć równą warstwą połowę kremu i przez sitko oprószyć połową kakao.
    5. Ułożyć drugą warstwę tym razem powtarzając czynność z krakersami i wyłożyć na nią resztę kremu. Posypać kakao i wstawić na najchłodniejszą półkę lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. SMACZNEGO! :)

    rada

    Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, ale zapewne nie wytrzymacie tak długo żeby go spróbować ;)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis