Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

    Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

    11polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 19 osób

    Gołąbki z mięsem wołowo-wieprzowym i z ryżem - tradycyjne, ale lekko przysmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowo-marchewkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mielonej wieprzowiny
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 140 g ryżu
    • 2 cebule
    • 1 główka kapusty
    • 3 łyżki oleju
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki śmietany
    • 3 marchewki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Ugotować ryż.
    2. Posiekać 1 cebulę i zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.
    3. Dodać do mięsa razem z ryżem. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    4. Kapustę gotować w dużym garnku przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając ją. Ostrym nożem odkrawać liście od głąbu i zdejmować je delikatnie po jednym na raz.
    5. Odkroić grube rdzenie liści kapusty (najlepiej nożyczkami) i nakładać ok. 1 łyżkę farszu u podstawy liścia. Zawinąć brzegi liścia do środka, przykrywając farsz, a następnie zwinąć w rulonik w kierunku końca liścia. Ustawić na "szwie".
    6. Rozgrzać resztę oleju i zrumienić gołąbki na patelni ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do brytfanki.
    7. Posiekać pozostałą cebulę i marchew i ułożyć na gołąbkach.
    8. Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dodać 225 ml wody, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Polać sosem gołąbki.
    9. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 45 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym
    Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis