Ciasteczka ślimaczki waniliowo-czekoladowe

    Ciasteczka ślimaczki waniliowo-czekoladowe

    2polubienia
    2godz.7min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Ciasteczka roladki waniliowo-czekoladowe, doskonałe do herbaty lub na podwieczorek. Bardzo prosty przepis, zawsze się udają.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciasteczek

    • 1/2 łyżeczki wanilii
    • 110 g masła
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki mleka
    • 100 g cukru
    • 170 g groszków czekoladowych
    • 190 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.7min. 

    1. Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
    2. Zmiksować masło z cukrem, dodać żółtko, mleko i wanilię; dobrze zmiksować. Dodać mąkę z solą i sodą i znów zmiksować aby się połączyło.
    3. Podzielić ciasto na 2 części - jedną mniejszą od drugiej. Większy kawałek odłożyć.
    4. Stopić czekoladę i wymieszać z mniejszym kawałkiem ciasta.
    5. Obydwa kawałki ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
    6. Gdy ciasto się schłodzi, każdy kawałek ułożyć pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok 5 mm.
    7. Warstwę czekoladową ułożyć na waniliowej i zwinąć w roladę, pomagając sobie papierem. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    8. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    9. Odwinąć roladę z folii i pokroić w plasterki. Ułożyć na suchej blaszce i piec przez 5-7 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasteczka roladki waniliowo-czekoladowe
    Ciasteczka roladki waniliowo-czekoladowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis