Tzatziki Τζατζίκι

    Tzatziki Τζατζίκι

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tzatziki albo jeśli ktoś woli po naszemu Cacyki to najpopularniejsza grecka przystawka podawana jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawana oddzielnie jako dip.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 małe ogórki zielone
    • 1 duży jogurt typu greckiego (możliwie gęsty)
    • 4 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki (inaczej Tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Ogórki posolić i pozostawić na ok. 10-15 minut w tym czasie odlewając wytworzoną wodę.
    3. Następnie dodać jogurt i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Całość przełożyć do miseczek, polać oliwą, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki. Gotowe! :-)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis