Ciasto z cukinii

    Ciasto z cukinii

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowa, łatwa i szybka potrawa z cukinii, smaczna na zimno i na ciepło. Składniki podane w przepisie są na tortownicę o średnicy 18 cm.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 18 cm

    • 6 szklanek cukinii startej na dużych oczkach
    • 30 g startego sera żółtego np. goudy
    • 4 jajka
    • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • pęczek natki pietruszki
    • 1,5-2 szklanki mąki (w zależności od wilgotności cukinii - ta bardziej dojrzała będzie mniej mokra)
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • sól i pieprz do smaku
    • masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do startej cukinii dodać starty żółty ser, wbić jajka i delikatnie wymieszać.
    2. Dodać do masy pokrojone cebule i wyciśnięte ząbki czosnku.
    3. Wkroić pęczek natki pietruszki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną, doprawić solą i pieprzem, i wszystko delikatnie połączyć.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    6. Masę cukiniową wlać do tortownicy i odstawić na 15 minut.
    7. Piec przez 35 minut.
    8. Podawać z sosem czosnkowym lub grzybowym.

    rada

    Cukiniowe ciasto super smakuje z sosem czosnkowym lub grzybowym:)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    chciałam opowiedzieć, że było pyszne, proste i cudowne:-)! - 19 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis