Clafoutis z czereśniami

    Clafoutis z czereśniami

    3polubienia
    8godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny, francuski przepis na pyszne i proste ciasto z czereśniami. W oryginalnej wersji zostawiamy pestki w czereśniach, ale można je też wydrylować przed pieczeniem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 laski wanilii
    • 350 ml mleka
    • masło do wysmarowania naczynia
    • 600 g czereśni, usunąć ogonki
    • 70 g mąki pszennej
    • 120 g cukru
    • szczypta soli
    • 3 jajka
    • 40 ml śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.55min. 

    1. Włożyć wanilię do mleka i odstawić na godzinę lub na całą noc.
    2. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 20x20 cm i wsypać do niego czereśnie.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    4. Do miski wsypać mąkę, dodać 110 g cukru (10 g odłożyć) i sól. Wymieszać.
    5. Dodawać jajka, po 1 na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
    6. Z mleka wyjąć laskę wanilii.
    7. Do ciasta dodać mleko i śmietanę i wymieszać na gładkie ciasto.
    8. Polać nim czereśnie i piec przez 45-50 minut.
    9. Jeszcze gorący clafoutis posypać pozostałym cukrem i odstawić na pół godziny aby stężał.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Clafoutis z czereśniami
    Clafoutis z czereśniami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis