Dip z suszonych pomidorów

    Dip z suszonych pomidorów

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 140 osób

    To jest takie łatwe do wykonania i takie dobre! Można podawać ze świeżymi warzywami, z wszelkiego rodzaju krakersami lub z tym, co ja lubię najbardziej - z chipsami z chleba pita.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 30 g suszonych na słońcu pomidorów w oleju, odsączonych i bardzo drobno pokrojonych
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 115 g (1/2 szklanki) śmietany
    • 60 ml (1/4 szklanki) majonezu
    • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
    • 3 krople (lub do smaku) pikantnego sosu (np. tabasco)
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 szklanki świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W robocie kuchennym lub blenderze zmiksować suszone pomidory z serem, śmietaną, majonezem, czosnkiem, ostrym sosem, solą i pieprzem. Po wstępnym wymieszaniu dodać bazylię i zmiksować wszystko na gładką masę. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ja daję zdecydowanie więcej suszonych pomidorów niż w przepisie (ok. 120g) i wychodzi rewelacyjnie. Polecam! - 31 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis