Pasta z avocado

    Pasta z avocado

    4polubienia
    15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pasta z avocado to idealny dodatek do kanapek a nawet do chipsów, jest również idealnym zamiennikiem do tzw. tzatzików na grilla czy małych przyjęć. Przepis dla lubiących czosnek.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 miękkie avocado
    • 4 średnie ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
    • pół średniej cytryny
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Avocado rozcinamy, wyciągamy pestkę a następnie wydłubujemy łyżką środek do miseczki.
    2. Dodajemy uprzednio obrany i poszatkowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
    3. Dodajemy jogurt oraz sok ze świeżo wyciśniętej połówki cytryny.
    4. Przyprawiamy do smaku i dokładnie miksujemy blenderem lub w mikserze.
    5. I gotowe - teraz można się cieszyć pyszną pastą która na pewno zadowoli niejedno podniebienie.

    rada

    Można również dodać koperku lub innych ziół według smaku i uznania. Nie polecam dodawać żadnych tłuszczy typu olej czy oliwa, ponieważ avocado jest już samo w sobie bardzo tłuste więc pasta mogła by być mdła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis