Serek bazyliowy na kanapkę, z mozzarellą i pomidorem

    Serek bazyliowy na kanapkę, z mozzarellą i pomidorem

    5polubień
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie ukrywam, że najważniejsze miejsce ma tutaj przepis na ten cudowny sos bazyliowy, którym się z Wami dzielę. Przygotowałem go głównie dlatego, że miałem ochotę na domową wersję mojego ulubionego serka z dodatkiem pesto. Bardzo aromatyczny, a przede wszystkim uniwersalny, może posłużyć również jako dip do warzyw, tortilli, makaronu, itd.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • garść świeżej bazylii (około 3 łyżek)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oliwy
    • 125 g kremowego serka śmietankowego
    • 3 łyżki majonezu
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki pieprzu
    • Dodatki
    • 1 łyżka masła
    • bułka lub świeże pieczywo (ja używam bułki pszennej, ale śmiało możecie ją zamienić na inną)
    • kilka plastrów pomidora i tyle samo mozzarelli
    • bazylia do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Bazylię dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do blendera. Dodać ząbek czosnku przekrojony na pół. Wlać oliwę i rozdrobnić wszystko w blenderze.
    2. Następnie dodać serek i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie włączyć blender i odczekać około 15-20 sekund, tak aby majonez dobrze połączył się z serkiem i bazylią.
    3. Sos przełożyć do pojemnika lub miseczki. Następnie na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim połówki bułki na złoty kolor. Kiedy osiągną pożądany kolor, zdjąć patelnię z ognia.
    4. Posmarować połówki bułki przygotowanym wcześniej sosem.
    5. Na wierzchu układać na przemian plastry pomidora i mozzarelli, i dekorować bazylią. Podawać od razu!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Recipes & Stories

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis