Papryka nadziewana mięsem mielonym i fetą

    Papryka nadziewana mięsem mielonym i fetą

    (1)
    8polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 56 osób

    Czyli sposób na niecodzienne podanie mięsa mielonego. Efektownie podane, ale koniecznie do jedzenia na ciepło, bo kiedy ostygną mięso staje się mniej soczyste, a papryki niestety nie są już tak miękkie i delikatne jak po wyjęciu z piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 łyżka masła
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 500 g mięsa mielonego wołowego
    • 200 g ugotowanego ryżu (przyrządzonego wedle przepisu na opakowaniu)
    • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    • 200 g sera feta
    • ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 10 papryk
    • oliwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim pokrojony drobno czosnek i posiekaną cebulę. Następnie przełożyć do miski i dodać mięso.
    2. Dodać ugotowany ryż oraz przecier. Do miski pokruszyć fetę i porwać natkę, lub posiekać ją nożem. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wyrabiać masę. Najlepiej robić to dłonią i w dużej misce ;)
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Z papryk odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne.
    5. Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie włożyć do nich masę z mięsa mielonego, po same brzegi. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia wcześniej wyłożonego folią aluminiową lub papierem, w którym będę je piekł. Przykryć wszystkie kapeluszami i polać oliwą dość obficie, ale nie tak, żeby papryki "pływały" w tłuszczu.
    6. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić papryki aby lekko stężały i od razu podawać, polane sosem z dna naczynia.

    rada

    Z użytej przeze mnie porcji mięsa, wyjdzie Wam około 10 średniej wielkości papryk, oczywiście liczbę składników farszu możecie zmniejszyć o połowę jeśli nie chcecie otrzymać tylu porcji.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Recipes & Stories

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    AnnaOlechno
    autor:
    6

    Szybkie, smaczne danie  -  12 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis