Papryka nadziewana mięsem mielonym i fetą

    (1)
    1 godz. 45 min

    Czyli sposób na niecodzienne podanie mięsa mielonego. Efektownie podane, ale koniecznie do jedzenia na ciepło, bo kiedy ostygną mięso staje się mniej soczyste, a papryki niestety nie są już tak miękkie i delikatne jak po wyjęciu z piekarnika.


    Zrobione przez 58 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 łyżka masła
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 500 g mięsa mielonego wołowego
    • 200 g ugotowanego ryżu (przyrządzonego wedle przepisu na opakowaniu)
    • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    • 200 g sera feta
    • ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 10 papryk
    • oliwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim pokrojony drobno czosnek i posiekaną cebulę. Następnie przełożyć do miski i dodać mięso.
    2. Dodać ugotowany ryż oraz przecier. Do miski pokruszyć fetę i porwać natkę, lub posiekać ją nożem. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wyrabiać masę. Najlepiej robić to dłonią i w dużej misce ;)
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Z papryk odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne.
    5. Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie włożyć do nich masę z mięsa mielonego, po same brzegi. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia wcześniej wyłożonego folią aluminiową lub papierem, w którym będę je piekł. Przykryć wszystkie kapeluszami i polać oliwą dość obficie, ale nie tak, żeby papryki "pływały" w tłuszczu.
    6. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić papryki aby lekko stężały i od razu podawać, polane sosem z dna naczynia.

    rada

    Z użytej przeze mnie porcji mięsa, wyjdzie Wam około 10 średniej wielkości papryk, oczywiście liczbę składników farszu możecie zmniejszyć o połowę jeśli nie chcecie otrzymać tylu porcji.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Recipes & Stories

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis