Pierogi ala Błaskowizna

    Pierogi ala Błaskowizna

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto na pierogi, które jest rewelacyjne w smaku :)

    Składniki
    ilość sztuk: 80 pierogów

    • 1 kg mąki (najlepiej tej z wiatrakami)
    • 1 jajko
    • 4 łyżki oliwy lub oleju
    • 1 łyżka soli
    • 2 szklanki gorącej lub bardzo ciepłej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do dużej miski wrzucić mąkę, ale nie cały kilogram, tylko tak około 4/5 opakowania. Dodać jajko, olej i sól; zalać wodą.
    2. Energicznie mieszać, aż do zagniecenia ciasta.
    3. Od momentu gdy ciasto zostanie zagniecione, należy je wyrabiać przez dokładnie 10 minut. Gdy lepi się do rąk, można je podsypywać pozostałą mąką.
    4. Gotowe ciasto włożyć do miski i przykryć mokrą ścierką.
    5. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki - im jest ono cieńsze tym smak farszu jest bardziej odczuwalny. Jednak nie mogą być one zbyt cienkie, bo podczas nakładania farszu będzie się ono rwać.
    6. Wycinać kółka i nakładać do nich farsz. Przy zlepianiu starać się nie rozciągać ciasta. Na koniec przycisnąć jeszcze dookoła widelcem, ale uważając, by nie porobić dziur w cieście.
    7. Gotowe pierogi można ugotować lub zamrozić :) Gdy chcemy wykorzystać te zamrożone, wystarczy wrzucić je do gorącej wody z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju. Są one gotowe zaraz po wypłynięciu (szczególnie z serem i szpinakiem, pozostałe gotują się chwilkę dłużej).

    rada

    Sposobu przyrządzenia farszu nie podaję :P W razie pytań mogę również i je zamieścić. Życzę smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis