Kolorowa sałatka z cukinii na zimę - prawdziwy przebój

    Kolorowa sałatka z cukinii na zimę - prawdziwy przebój

    19polubień
    7godz.10min.


    Zrobione przez 229 osób

    Wzięłam przepis od sąsiadki, bo poczęstowała mnie tą sałatką na zimę. A że bardzo mi zasmakowała, postanowiłam od razu przygotować kilka słoiczków. Oto przepis:

    AnnaGórska Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików

    • 3 kg cukinii kolorowej
    • 5 łyżek soli
    • 0,5 kg cebuli
    • 0,5 kg marchwi, startej na dużych oczkach
    • 1 kg papryki, pokrojonej w kostkę
    • 1 szklanka octu 10%
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżeczka ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonego chili
    • 3 łyżeczki białej gorczycy
    • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    • 1 łyżeczka kolendry ziarnistej
    • kilka liści laurowych - po 1 na słoik
    • olej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 7godz.10min. 

    1. Cukinie wyszorować, nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na długie płaty. Posypać 3 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny.
    2. Cebule obrać, pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić na 2-3 godziny.
    3. Cukinie i cebulę odcisnąć, wymieszać, dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
    4. Ocet zagotować, dodać cukier, dołożyć przyprawy i gorącym płynem zalać sałatkę; odstawić na 3 godziny.
    5. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików i do każdego dodać po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez 20-30 minut w garnku wyłożonym ściereczką, wlewając tyle wody, aby sięgała do wysokości 3/4 słoików.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kuchnia Dzieciaków

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    58

    Witam, przepis wygląda na świetny, jednak mam pytanie: nie dodaje się do zalewy wody? - 31 lip 2014

    Allrecipes
    autor:
    16

    @Mariusz: pasteryzować 20-30 minut. W przepisie był błąd, ale już go poprawiliśmy - 14 lip 2016

    BeataZellmann-Reszczyńska
    15

    Nie dolewa się wody do zalewy, a sałatka jest przepyszna. Osobiście nie dodaję chili ze względu na preferencje dzieci, ale i tak cała rodzina jest zachwycona. Dziękuję za fantastyczny przepis. - 27 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis