Kruchy spód do tarty

    (24)
    1 godz. 50 min

    Prosty przepis na spód do tarty na słodko. Kruche ciasto, które zawsze się udaje. Pamiętajcie, aby je najpierw podpiec z suchą fasolą, grochem itp. Fasolę można wykorzystywać do tego celu wielokrotnie, więc jej nie wyrzucajcie!


    Zrobione przez 24 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 30 cm

    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • masło do wysmarowania formy
    • 1 żółtko
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
    • 80 g cukru
    • 50 ml wody
    • sucha fasola lub groch

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, dodać masło i wymieszać w dłoniach aż składniki się połączą.
    2. Dodać żółtko i wodę, wyrabiać i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    3. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę do tarty o średnicy 30 cm. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło nieco większe od średnicy formy. Nawinąć ciasto na wałek i przenieść je nad formę. Rozwinąć wprost do formy, a następnie za pomocą wałka odkroić nadmiar ciasta. Przyszczypać brzegi aby powstał wzorek. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch fasolę.
    5. Piec w 180°C przez 30 minut, lub do czasu aż brzegi ciasta będą rumiane. (Dzięki takiemu podpieczeniu ciasto nie będzie puchło i pękało podczas właściwego pieczenia.) Usunąć papier i fasolę (odłożyć do kolejnego użycia) ostudzić, a następnie nakładać ulubione nadzienie.

    Tarta z truskawkami

    Zobacz nasz przepis wykorzystujący ten spód w tarcie z kremem budyniowym i truskawkami: Najprostsza tarta z truskawkami

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kruchy spód do tarty
    Kruchy spód do tarty
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (24)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Ciasto bardzo się rwało, piekłam krócej niż w przepisie,a spód wyszedł bardzo twardy. Nie polecam  -  18 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)