Kruchy spód do tarty

    Kruchy spód do tarty

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Prosty przepis na spód do tarty na słodko. Kruche ciasto, które zawsze się udaje. Pamiętajcie, aby je najpierw podpiec z suchą fasolą, grochem itp. Fasolę można wykorzystywać do tego celu wielokrotnie, więc jej nie wyrzucajcie!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 30 cm

    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • masło do wysmarowania formy
    • 1 żółtko
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
    • 80 g cukru
    • 50 ml wody
    • sucha fasola lub groch

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, dodać masło i wymieszać w dłoniach aż składniki się połączą.
    2. Dodać żółtko i wodę, wyrabiać i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    3. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę do tarty o średnicy 30 cm. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło nieco większe od średnicy formy. Nawinąć ciasto na wałek i przenieść je nad formę. Rozwinąć wprost do formy, a następnie za pomocą wałka odkroić nadmiar ciasta. Przyszczypać brzegi aby powstał wzorek. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch fasolę.
    5. Piec w 180°C przez 30 minut, lub do czasu aż brzegi ciasta będą rumiane. (Dzięki takiemu podpieczeniu ciasto nie będzie puchło i pękało podczas właściwego pieczenia.) Usunąć papier i fasolę (odłożyć do kolejnego użycia) ostudzić, a następnie nakładać ulubione nadzienie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kruchy spód do tarty
    Kruchy spód do tarty
    Tarta z truskawkami
    Tarta z truskawkami

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ciasto bardzo się rwało, piekłam krócej niż w przepisie,a spód wyszedł bardzo twardy. Nie polecam - 18 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis