Budyniowy krem waniliowy do ciast i babeczek

    Budyniowy krem waniliowy do ciast i babeczek

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To inaczej creme patissiere. Prosty krem do ciast, tart i babeczek. Jest kremowy i budyniowy, idealny do ciast owocowych, np. truskawkowych.

    Składniki
    ilość sztuk: 500 ml kremu

    • 1/2 laski wanilii
    • 500 ml mleka
    • 4 żółtka
    • 90 g cukru
    • 1 łyżeczka skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • 50 g mąki pszennej
    • łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przeciąć laskę wanilii wzdłuż. Włożyć do garnka i dodać 400 ml mleka. Podgrzewać przez 4 minuty (ale nie gotować!), a następnie wyłączyć ogień.
    2. W misce roztrzepać żółtka z cukrem, aż masa będzie gładka i jasna. Wymieszać mąkę pszenną ze skrobią kukurydzianą i dodać do masy jajecznej. Wymieszać na gładko. Dodać 100 ml zimnego mleka i dobrze wymieszać.
    3. Z ciepłego mleka wyjąć wanilię i dodać masę jajeczną. Stale mieszając podgrzewać przez 6-8 minut, aby krem zgęstniał. Jeśli będzie zbyt płynny - gotować dłużej. Przelać do miski.
    4. Lekko przetrzeć wierzch kremu masłem, aby nie powstał kożuch. Wstawić do lodówki na 30 minut lub do czasu użycia. Najlepiej trzymać krem w lodówce kilka godzin, jeśli będziemy go używać do przekładania ciasta. Wtedy na pewno odpowiednio zgęstnieje i nie będzie wyciekał bokami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Krem waniliowy
    Krem waniliowy
    Tarta z truskawkami i kremem waniliowym
    Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis