Wątróbka curry z jabłkami

    Wątróbka curry z jabłkami

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Klasyczna wątróbka jakoś do mnie nie przemawia. Niby lubię, ale bez szału. No bo to nudy są - wątróbka z cebulką. Wątróbkę curry z jabłkami zaserwował mi T.Ż i od tej pory nie uznaję żadnej innej formy.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/4 kostki masła
    • 1/2 kg wątróbki drobiowej
    • 1 duża cebula
    • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
    • 1 duże jabłko (najlepiej NIE deserowe)
    • curry - dużo :)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Dorzucamy wątróbkę i pokrojoną w paseczki cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku.
    2. Wątróbkę z cebulą dusimy - nie smażymy! - na małym ogniu. Pod koniec duszenia - kiedy wątróbka jest już prawie gotowa, a cebulka pięknie zeszklona - na patelnię dorzucamy jabłko pokrojone w duże kawałki.
    3. Dodajemy duuuuużo curry do smaku. Danie jest gotowe kiedy jabłko się pięknie zeszkli a cały sos z wątróbki, cebuli i curry jest gęsty i aromatyczny. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kitchen Witch

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis