Dip z karczochów ze szpinakiem na ciepło

    Dip z karczochów ze szpinakiem na ciepło

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 2516 osób

    Ten dip jest niesamowity - serowy i aromatyczny! Jeśli ktoś nie lubi karczochów, nie szkodzi - nawet ich nie poczuje. A ja tylko się zastanawiam, czy wypada jeść go łyżką prosto z miseczki?

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 60 ml (1/4 szklanki) majonezu
    • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
    • 30 g (1/4 szklanki) startego sera pecorino romano
    • 1 ząbek czosnku, obranego i rozgniecionego
    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 g serc karczochów z puszki, odsączonych i pokrojonych
    • 80 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 30 g (1/4 szklanki) startego sera mozzarella

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Małe naczynie do pieczenia lekko posmarować tłuszczem.
    2. W średniej misce wymieszać serek śmietankowy z majonezem, parmezanem, pecorino romano, czosnkiem, bazylią, solą czosnkową, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać z karczochami i szpinakiem.
    3. Przełożyć masę do przygotowanego naczynia do pieczenia. Posypać mozzarellą. Piec w rozgrzanym piekarniku 25 minut, aż ser lekko się zrumieni i zacznie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis