Zupa krem ziemniaczano-porowa

    Zupa krem ziemniaczano-porowa

    17polubień
    40min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Pyszna zupa z prostych składników. Niedroga i pożywna, a wygląda świetnie! To uczta dla ciała i duszy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie ziemniaki
    • 2 pory (tylko białe części)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (lub masła)
    • 600 ml bulionu warzywnego
    • 100 ml śmietany do zup
    • natka pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pory umyć i pokroić w cienkie plasterki.
    2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek lub masło i podsmażać pory na małym ogniu przez kilka minut.
    3. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, a następnie dodać je do garnka z porami. Zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    4. Gdy ziemniaki będą już ugotowane, zdjąć zupę z ognia i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Następnie postawić jeszcze na 5 minut na ogniu, dodać śmietanę i doprawić zupę solą i pieprzem.
    5. Przed podaniem udekorować kleksem śmietany i posypać natką pietruszki. Można też podawać z grzankami i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    HaniaMariuszMambert
    4

    zrobiłam bez śmietany, żeby było mniej kalorycznie pycha - 02 cze 2015

    BasiaKadłuczka
    4

    - - 06 lis 2014

    3

    Również zrobiłam bez śmietany, przepis świetny, polecam - 25 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis