Najprostszy hummus

    Najprostszy hummus

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 8 osób

    Idealny dodatek do kanapek, krakersów i jako dip do warzyw. Robi się go z ciecierzycy i pasty tahini, którą też można przygotować samemu w domu.

    Składniki
    ilość sztuk: 450 g (około)

    • 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki)
    • 100 g pasty tahini
    • szczypta soli
    • 60 ml soku z cytryny
    • 30 ml oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Do pojemnika blendera włożyć cieciorkę, tahini i dodać sól. Zmiksować, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy.
    2. Dodać oliwę i znów zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
    3. Przełożyć hummus do miski, przykryć i wstawić na minim 1 godzinę do lodówki.
    4. Podawać lekko skropiony oliwą z oliwek. Można też oprószyć słodką papryką, chilli lub świeżo zmielonym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis