Tarta dyniowa na kruchym spodzie

    Tarta dyniowa na kruchym spodzie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybka tarta z puree z dyni na gotowym kruchym cieście. Jeśli użyjecie do niej mrożonego puree, trzeba je będzie wcześniej rozmrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
    • masło do wysmarowania blachy
    • 400 g puree z dyni
    • 1 puszka (410 g) niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 szczypty mielonego imbiru
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Przykryć pergaminem i wysypać na wierzch suchy groch lub inne ziarno. Piec około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier i odstawić.
    3. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
    4. Wymieszać puree z dyni z pozostałymi składnikami aby powstała gładka masa. Wlać masę na podpieczony spód i piec przez około 50 minut, aż masa stężeje.
    5. Czas gotowania zależy od wielkości formy i ciatsa. Po wyjęciu z piekarnika środek tarty będzie jeszcze miękki, ale gdy ostygnie - stężeje.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis