Quiche z cukinią, fetą i pomidorkami cherry

    Quiche z cukinią, fetą i pomidorkami cherry

    4polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 10 osób

    Tarta na gotowym kruchym cieście, z plasterkami cukinii, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Szybko się ją robi a smakuje obłędnie!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cukinia
    • 2 łyżki oliwy
    • świeży rozmaryn do smaku
    • 3 jajka
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 g sera feta
    • pieprz do smaku
    • garść pomidorków koktajlowych
    • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Cukinię umyć, odkroić końce, a jeśli nie jest najmłodsza - obrać. Przekroić wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki.
    2. W garnku rozgrzać oliwę i dodać cukinię oraz rozmaryn. Smażyć, aż cukinia zmięknie, a następnie odłożyć na papierowe ręczniki lub durszlak, aby odciekła z tłuszczu i nieco przestygła.
    3. W tym czasie roztrzepać dobrze jajka, dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser feta posiekać w małą kostkę lub pokruszyć, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem.
    4. Ciasto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam papieru, w które zawinięte było ciasto). Ponakłuwać ciasto widelcem.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (lub zgodnie z instrukcjami na opakowaniu ciasta).
    6. Na przygotowany spód wyłożyć cukinię i rozłożyć ją w miarę równomiernie. Na to wylać masę jajeczną i też wyrównać.
    7. Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na połówki i ułożyć je (przekrojoną stroną do góry) na wierzchu tarty, lekko wciskając w masę jajeczną.
    8. Piec przez 20-25 minut, uważając, aby quiche się nie przypaliła! (Może wystarczyć tylko 15 minut, to zależy od piekarnika.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis