Zaloguj się Zarejestruj się

Czerwone ziemniaki z czosnkiem

Prosty, smaczny i bardzo aromatyczny sposób na młode czerwone ziemniaki. Rewelacyjny dodatek do obiadu!

MARDI1030

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 1 kg czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 55 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  2. Włożyć ziemniaki do brytfanki wielkości około 22x22 cm.
  3. W małej misce połączyć stopione masło z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny, zalać tym ziemniaki i wymieszać, aby równo pokryły się omastą. Posypać parmezanem.
  4. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Odkryć i piec kolejne 10 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie