Czerwone ziemniaki z czosnkiem

    Czerwone ziemniaki z czosnkiem

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1178 osób

    Prosty, smaczny i bardzo aromatyczny sposób na młode czerwone ziemniaki. Rewelacyjny dodatek do obiadu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
    • 55 g roztopionego masła
    • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć ziemniaki do brytfanki wielkości około 22x22 cm.
    3. W małej misce połączyć stopione masło z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny, zalać tym ziemniaki i wymieszać, aby równo pokryły się omastą. Posypać parmezanem.
    4. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Odkryć i piec kolejne 10 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis