Czerwone ziemniaki z czosnkiem

    Czerwone ziemniaki z czosnkiem

    Zdjęcie do przepisu: Czerwone ziemniaki z czosnkiem
    1

    Czerwone ziemniaki z czosnkiem

    (1258)
    50min.


    Zrobione przez 1183 osoby

    Prosty, smaczny i bardzo aromatyczny sposób na młode czerwone ziemniaki. Rewelacyjny dodatek do obiadu!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
    • 55 g roztopionego masła
    • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Włożyć ziemniaki do brytfanki wielkości około 22x22 cm.
    3. W małej misce połączyć stopione masło z czosnkiem, solą i sokiem z cytryny, zalać tym ziemniaki i wymieszać, aby równo pokryły się omastą. Posypać parmezanem.
    4. Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Odkryć i piec kolejne 10 minut, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1258)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis