Sałatka z buraczków

    Sałatka z buraczków

    3polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna sałatka ze świeżych, zerwanych prosto z pola buraków czerwonych z dodatkiem zielonego groszku, jajek i świeżych ziół. Naprawdę jest PRZEpyszna! Można ją jeść i jeść i jeść... :-)

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 duże buraki czerwone
    • 2 jajka
    • świeży koperek, posiekany
    • świeża natka pietruszki, posiekana
    • 1 puszka (400 g) groszku konserwowego
    • 1 łyżka majonezu
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Buraki umyj i obierz ze skórki. Ugotuj je w nieosolonej wodzie aż będą miękkie.
    2. Jajka ugotuj na twardo.
    3. Po ugotowaniu jednych i drugich pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski razem z koperkiem, natką pietruszki i groszkiem.
    4. Dodaj majonez i śmietanę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko raz wymieszaj.
    5. Można przyozdobić świeżą nacią selera. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny, wtedy sałatka jest jeszcze lepsza.

    rada

    Nie wylewaj wywaru z ugotowanych buraczków! Ostudź go, wlej do słoika i wstaw do lodówki. Przecież możesz na nim ugotować pyszny barszcz czerwony bez konserwantów, czyż nie? :-)

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis