Chlebek bananowy z sokiem pomarańczowym i orzechami

    Chlebek bananowy z sokiem pomarańczowym i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 42 osoby

    Sok pomarańczowy sprawia, że ten chlebek jest bardzo wilgotny. Spróbujcie, bo to fajne połączenie smaku bananowego i orzechów.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 blaszki 20x10 cm

    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 2 jajka
    • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
    • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. W misce dobrze zmiksować cukier z olejem i jajkami. Dodać banany i sok pomarańczowy - zmiksować.
    3. Osobno wymieszać suche składniki, a następnie dodać je do składników mokrych i zmiksować tylko tyle, aby zawilgły. Dodać orzechy i wymieszać łyżką.
    4. Przelać ciasto do dwóch foremek o wymiarach 20 x 10 cm.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek ciasta wyjdzie czysta. Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis