Makaron z kurczakiem i pieczarkami

    Makaron z kurczakiem i pieczarkami

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 1313 osób

    Makaron linguine lub spaghetti, pierś z kurczaka i pieczarki w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem przyprawy cajun - palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 110 g makaronu linguine
    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    • 2 łyżeczki przyprawy cajun
    • 2 łyżki masła
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
    • 4 pieczarki, pokrojone w plasterki
    • 1 zielona cebulka, posiekana
    • 235 ml śmietany 36%
    • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 20 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować makaron przez 8-10 minut aż będzie al dente. Odcedzić.
    2. Pierś z kurczaka dobrze obtoczyć w przyprawie cajun. Podsmażyć opanierowanego kurczaka na maśle na patelni (przez około 5-7 minut).
    3. Dodać czerwoną i zieloną paprykę, pieczarki i cebulę. Smazyć, stale mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień.
    4. Dodać śmietanę, bazylię, pieprz cytrynowy, sól, granulowany czosnek i czarny pieprz. Dobrze podgrzać, a następnie dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać parmezanem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis