Chłodnik z cukinii z koperkiem

    Chłodnik z cukinii z koperkiem

    1polubienie
    4godz.35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Wegetariańska zupa z żółtej cukinii, z dodatkiem bulionu warzywnego i jogurtu. Doskonała na gorące dni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg jak najmniejszej żółtej cukinii
    • 1 średnia cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 125 g jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
    • łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

    1. Przekroić cukinie wzdłuż na pół i wyskrobać nasiona, nawet jeśli są bardzo małe. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać.
    2. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać cukinię i podsmażać, stale mieszając, przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut.
    3. Zmiksować zupę i odstawić aby przestygła. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (opcjonalnie). Dodać koperek i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż będzie całkiem zimna. Podawać na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis