Cukinia z cebulą po japońsku

    Cukinia z cebulą po japońsku

    20polubień
    20min.


    Zrobione przez 486 osób

    Cukinia i cebula smażone z sezamem i sosem teriyaki i sosem sojowym. Szybka i zdrowa przystawka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 średnia cebula pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 średnie cukinie pokrojone w cienkie paski
    • 2 łyżki sosu teriyaki
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka prażonych nasion sezamowych
    • szczypta czarnego mielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać przez 5 minut. Dodać cukinię i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Wlać sos teriyaki i sos sojowy, dodać nasiona sezamu. Smażyć, aż cukinia zrobi się miękka, około 5 minut. Wmieszać mielony pieprz i natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    RadosławKołodziej
    12

    Bardzo dobry przepis Osobiście urozmaiciłem go dodając pocięty w paski imbir (w sumie wyszła po pocięciu jakoś łyżka imbiru dla ostrzenia smaku) i dodałem orzechy ziemne (około 2-3 łyżek stołowych- żona orzechowy posmak- jeśli odpowiednio długo je podsmażać robią się miękkie). - 04 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis