Ryżowe kulki

    Ryżowe kulki

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przypominają mi smak dzieciństwa. Słodkie kulki lub szyszki z dmuchanego ryżu, krówek i kakao, które bardzo łatwo przygotować.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 500 g miękkich i ciągnących się krówek
    • 1/2 kostki (125 g) margaryny
    • 2 łyżki kakao
    • 200 g suchego preparowanego ryżu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Krówki połam na mniejsze kawałki, włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodaj margarynę oraz kakao. Podgrzewaj, cały czas mieszając.
    2. Gdy masa będzie jednolita, wsyp preparowany ryż. Całość bardzo dokładnie i delikatnie wymieszaj.
    3. Z ciepłej masy formuj wilgotnymi dłońmi okrągłe kulki lub podłużne szyszki. Układaj je na półmisku i odczekaj, aby dobrze wystygły.

    rada

    Można wstawić je dodatkowo jeszcze na 30 minut do lodówki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis