Babka kakaowa z chili

    Babka kakaowa z chili

    4polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna, lekka babka kakaowa z dodatkiem pieprzu cayenne, cynamonu i gałki muszkatołowej. Jest niezwykle aromatyczna!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 4 łyżki miękkiego masła
    • 1 i 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 4 łyżki gorzkiego kakao
    • 1 szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
    • 2 i 1/2 szklanki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki z kominkiem wysmarować masłem i posypać mąką.
    2. Zmiksować masło z cukrem i olejem aż powstanie gładka, kremowa masa. Dodać jajka i wanilię i jeszcze chwilę miksować.
    3. Dodać kakao, sól, gałkę, cynamon i pieprz, dobrze zmiksować, a następnie, stale miksując dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać proszek do pieczenia i zmiksować.
    4. Wlać ciasto do formy i piec przez ok. 40 minut - sprawdzić czy jest już gotowe wtykając wykałaczkę.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis