Szaszłyki z krewetek w balsamicznej marynacie

    Szaszłyki z krewetek w balsamicznej marynacie

    1polubienie
    41min.


    Zrobione przez 36 osób

    Krewetki marynowane w occie balsamicznym z dodatkiem czosnku i bazylii, smażone na patelni grillowej w formie szaszłyków. Pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 ml octu balsamicznego
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • sól do smaku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 700 g dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki
    • 1 cebula, pokrojona na kawałki
    • patyczki do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +20min. marynowanie  ›  Gotowe w: 41min. 

    1. W dużej misce wymieszać ocet balsamiczny z oliwą, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem. Do marynaty włożyć krewetki, paprykę i cebulę i wymieszać, aby się dobrze pokryły. Przykryć i wstawić na 20 minut do lodówki.
    2. Na dużym ogniu rozgrzać patelnię grillową. Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian krewetki, paprykę i cebulę.
    3. Układać szaszłyki na patelni i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, aż krewetki nie będą już przezroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis