Placki z cukinii Duśki

    Placki z cukinii Duśki

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne placuszki z cukinii na lekki, letni obiad. Placki można podawać same, z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub cukrem.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cukinia
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz
    • olej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę na sicie żeby puściła sok.
    2. Odcisnąć dobrze sok z cukinii, przełożyć ją do miski, dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka dodać więcej bułki tartej i jeszcze jedno jajko.
    3. Rozgrzać olej. Nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.

    rada

    Placki można podawać same, z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną lub cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis