Zapiekanka warzywna z cukinią i ziemniakami
1 / 1 Zdjęcie:  GourmetGirl
Następne

Zapiekanka warzywna z cukinią i ziemniakami

Szybka i prosta zapiekanka warzywna. Można do niej użyć dowolnych warzyw, co kto ma akurat pod ręką.

Cathie

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 6 szparagów, pokrojonych w kostkę
  • 1 ugotowany ziemniak, pokrojony w plastry lub kliny

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. W misce wymieszać jajka z mlekiem, parmezanem, pietruszką, solą i pieprzem. Odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  3. Na żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut. Gdy będą już lekko podsmażone, przełożyć je do naczynia żaroodpornego (lub jeśli używamy patelni żeliwnej, można je zostawić w tej patelni), zalać masą jajeczną, postawić jeszcze na chwilę na ogniu, a następnie wstawić do piekarnika. Piec przez 7-10 minut, aż się zetnie.

Wszystko o szparagach

Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie