Zapiekanka warzywna z cukinią i ziemniakami

    Zapiekanka warzywna z cukinią i ziemniakami

    10polubień
    35min.


    Zrobione przez 14 osób

    Szybka i prosta zapiekanka warzywna. Można do niej użyć dowolnych warzyw, co kto ma akurat pod ręką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3 łyżki startego parmezanu
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 6 szparagów, pokrojonych w kostkę
    • 1 ugotowany ziemniak, pokrojony w plastry lub kliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W misce wymieszać jajka z mlekiem, parmezanem, pietruszką, solą i pieprzem. Odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Na żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać warzywa i smażyć przez kilka minut. Gdy będą już lekko podsmażone, przełożyć je do naczynia żaroodpornego (lub jeśli używamy patelni żeliwnej, można je zostawić w tej patelni), zalać masą jajeczną, postawić jeszcze na chwilę na ogniu, a następnie wstawić do piekarnika. Piec przez 7-10 minut, aż się zetnie.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis