Cukinia po azjatycku

    Cukinia po azjatycku

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 88 osób

    Grube plastry cukinii lekko zrumienione na maśle i smażone w sosie sojowym z ziarnami sezamu. Fantastyczny letni dodatek do dań!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka masła
    • 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na połowę i pocięta na plasty grubości 2,5 cm
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki ziarna sezamowego
    • szczypta granulowanego czosnku do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Dodać cukinię i smażyć, aż się lekko zrumieni. Skropić sosem sojowym i posypać ziarnami sezamu. Doprawić czosnkiem oraz pieprzem i kontynuować smażenie, aż cukinia dobrze pokryje się sosem i zrobi się miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Synonimiczka
    autor:
    1

    Zamiast czosnku granulowanego dałam przyprawę do ziemniaków. Bardzo dobry substytut. Przepis doskonały bo szybki - 18 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis